Ahad, 27 Disember 2020

BBN3402Satu2020: MINGGU10 RESIPI (1)

 TERJEMAHAN RESIPI

  

NAZRUL BIN RAPAIL 196202     MOHAMAD AKHMAR IKMAL 

                                                       BIN HISHAMUDDIN (197345)


Teks asal:

Triple Chocolate Chunk Cookies

12Ratings      8 Reviews     2 Photos

Large or small, these triple chocolate cookies are crispy on the outside and chewy on the inside. Refrigerating the batter for 48 hours before baking is ideal, as this allows the dough to fully form its flavor.



 

 

 

Prep:15 mins

 

Cook:10 mins

 

Additional:1 hr

 

Total: 1 hr 25 mins

 

 

 

Servings:12

 

Yield: 12 cookies

 

 

 

 

 

 

 

Ingredients

¾ cup brown sugar

½ cup unsalted butter, at room temperature

½ cup white sugar

1 teaspoon salt

1 large egg

1 teaspoon vanilla extract

1 ½ cups all-purpose flour

¾ teaspoon baking soda

1 cup milk chocolate chips

1 (3 ounce) bar dark chocolate, cut into chunks

3 tablespoons white chocolate chips

_____________________________________________________________________

Directions

ü Step 1

Combine brown sugar, butter, white sugar, and salt in a large bowl; beat with an electric mixer until a creamy, deep brown mixture forms. Add egg and vanilla; beat until mixture lightens and becomes smooth, 10 to 15 seconds.

ü Step 2

Mix flour and baking soda together in a separate bowl. Add slowly to the wet ingredients until mostly incorporated, but some white traces of flour remain. Fold in milk chocolate, dark chocolate, and white chocolate using a spatula, not the mixer. Cover the dough and refrigerate for at least 30 minutes, or up to 48 hours.

ü Step 3

Preheat the oven to 350 degrees F (175 degrees C) when ready to bake.

ü Step 4

Divide cold dough into 2 1/4-ounce portions and place on a cookie sheet.

ü Step 5

Bake in the preheated oven until the edges start to look golden brown and crispy, 10 to 12 minutes. Do not overbake; the centers will not look fully done. Cool until cookies are set, about 30 minutes..

____________________________________

Cook's Note:

For huge cookies, divide the dough into 5 portions and bake for 12 to 15 minutes.

_____________________________________________________________________

Nutrition Facts

Per Serving:

344 calories; protein 3.8g; carbohydrates 48g; fat 16.2g; cholesterol 41.5mg; sodium 310.2mg.

 

 

Biskut Coklat Triple

12Ratings 8 Ulasan 2 Foto

Besar atau kecil, biskut coklat tiga ini renyah di luar dan kenyal di bahagian dalam. Menyejukkan adunan selama 48 jam sebelum dibakar sangat sesuai, kerana ini membolehkan adunan membentuk rasanya sepenuhnya.

 Oleh Josh Graham

 

 

Persediaan: 15 minit

 

Masak: 10 minit

 

Tambahan: 1 jam

 

Jumlah: 1 jam 25 minit

 

 

Hidangan: 12

 

Hasil: 12 biji biskut

 

 

 

 

 

 

Bahan-bahan

¾ cawan gula merah

½ cawan mentega tanpa garam, pada suhu bilik

 ½ cawan gula putih

 1 sudu teh garam

1 biji telur besar

 Ekstrak vanila 1 sudu teh

 1 ½ cawan tepung serba guna

 ¾ sudu penaik soda

 1 cawan coklat cip susu

 1 (3 ons) bar coklat gelap, potong

 3 sudu besar cip coklat putih

 

Langkah-langkah

ü Langkah 1

Campurkan gula merah, mentega, gula putih, dan garam dalam mangkuk besar; pukul dengan pengadun elektrik sehingga campuran coklat pekat berkrim. Masukkan telur dan vanila; pukul sehingga campuran menjadi ringan dan menjadi halus, 10 hingga 15 saat.

ü Langkah 2

Campurkan tepung dan baking soda bersama dalam mangkuk yang berasingan. Masukkan perlahan-lahan ke bahan basah hingga sebati, tetapi beberapa bekas tepung putih tetap ada. Lipat coklat susu, coklat gelap, dan coklat putih menggunakan spatula, bukan pengadun. Tutup doh dan sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit, atau hingga 48 jam.

ü Langkah 3

Panaskan oven hingga 350 darjah F (175 darjah C) apabila siap dibakar.

ü Langkah 4

Bahagikan adunan sejuk menjadi 2 bahagian 1/4 ons dan letakkan di atas kepingan cookie.

ü Langkah 5

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga tepinya kelihatan coklat keemasan dan rangup, 10 hingga 12 minit. Jangan overbake; pusat-pusat tidak akan kelihatan lengkap. Sejukkan sehingga biskut ditetapkan, kira-kira 30 minit.

____________________________________

Nota untuk Masakan:

Untuk biskut besar, bahagikan adunan menjadi 5 bahagian dan bakar selama 12 hingga 15 minit.

____________________________________

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

344 kalori; protein 3.8gm; karbohidrat 48gm; lemak 16.2g; kolesterol 41.5mg; natrium 310.2mg.

 

BUKTI KEHADIRAN:



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BBN3402Satu2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

 PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER IKMAL 197345 Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Pada hari ini saya ingin berkongsi kepada semu...