Isnin, 28 Disember 2020

BBN3402Satu2020: MINGGU 10 RESIPI (2)

 

TERJEMAHAN RESIPI

  

MOHAMAD AKHMAR IKMAL BIN HISHAMUDDIN (197345)


Chicken Parmesan

4,091 Ratings    2,761 Reviews    1,416 Photos

 

My version of chicken parmesan is a little different than what they do in the restaurants, with less sauce and a crispier crust.


 




 

 

Prep:25 mins

 

Cook:20 mins

 

Additional:15 mins

 

Total:1 hr

 

 

Servings:4

 

Yield:4 servings

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredients

4 skinless, boneless chicken breast halves

salt and freshly ground black pepper to taste

2 eggs

1 cup panko bread crumbs, or more as needed

½ cup grated Parmesan cheese

2 tablespoons all-purpose flour, or more if needed

1 cup olive oil for frying

½ cup prepared tomato sauce

¼ cup fresh mozzarella, cut into small cubes

¼ cup chopped fresh basil

½ cup grated provolone cheese

¼ cup grated Parmesan cheese

1 tablespoon olive oil

Directions

ü Step 1

Preheat an oven to 450 degrees F (230 degrees C).

ü Step 2

Place chicken breasts between two sheets of heavy plastic (resealable freezer bags work well) on a solid, level surface. Firmly pound chicken with the smooth side of a meat mallet to a thickness of 1/2-inch. Season chicken thoroughly with salt and pepper.

ü Step 3

Beat eggs in a shallow bowl and set aside.

ü Step 4

Mix bread crumbs and 1/2 cup Parmesan cheese in a separate bowl, set aside.

ü Step 5

Place flour in a sifter or strainer; sprinkle over chicken breasts, evenly coating both sides.

ü Step 6

Dip flour coated chicken breast in beaten eggs. Transfer breast to breadcrumb mixture, pressing the crumbs into both sides. Repeat for each breast. Set aside breaded chicken breasts for about 15 minutes.

ü Step 7

Heat 1 cup olive oil in a large skillet on medium-high heat until it begins to shimmer. Cook chicken until golden, about 2 minutes on each side. The chicken will finish cooking in the oven.

ü Step 8

Place chicken in a baking dish and top each breast with about 1/3 cup of tomato sauce. Layer each chicken breast with equal amounts of mozzarella cheese, fresh basil, and provolone cheese. Sprinkle 1 to 2 tablespoons of Parmesan cheese on top and drizzle with 1 tablespoon olive oil.

ü Step 9

Bake in the preheated oven until cheese is browned and bubbly, and chicken breasts are no longer pink in the center, 15 to 20 minutes. An instant-read thermometer inserted into the center should read at least 165 degrees F (74 degrees C).

______________________________________________________________________

Cook's Note:

Use high-quality prepared tomato sauce for a better end result. You may substitute pesto or dried Italian herbs of your choice for basil, or omit entirely. If using fresh mozzarella, cut it into cubes instead of shredding it.

____________________________________________________________________

Nutrition Facts

Per Serving:

471 calories; protein 42.1g; carbohydrates 24.8g; fat 24.9g; cholesterol 186.7mg; sodium 840.3mg. 

 

 

 

 

 

 

 

Ayam Parmesan 

 

Parmesan ayam versi saya sedikit berbeza daripada yang mereka lakukan di restoran, dengan kurang sos dan kerak yang lebih rangup.

 

 

 

Persediaan: 25 minit

 

Masak: 20 minit

 

Tambahan: 15 minit

 

Jumlah: 1 jam

 

 

Hidangan: 4

 

Hasil: 4 hidangan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bahan-bahan

4 bahagian dada ayam tanpa kulit dan tanpa tulang

 garam dan lada hitam yang baru digiling secukup rasa

 2 biji telur

1 cawan serbuk roti panko, atau lebih mengikut keperluan

 ½ cawan keju Parmesan parut

 2 sudu tepung serba guna, atau lebih jika diperlukan

 1 cawan minyak zaitun untuk menggoreng

 ½ cawan sos tomato yang disediakan

 ¼ cawan mozzarella segar, potong kiub kecil

 ¼ cawan selasih segar yang dicincang

 ½ cawan keju provolone parut

 ¼ cawan keju Parmesan parut

 1 sudu minyak zaitun

 

Langkah-langkah

ü Langkah 1

Panaskan oven hingga 450 darjah F (230 darjah C).

ü  Langkah 2

Letakkan dada ayam di antara dua kepingan plastik berat (beg beku yang dapat ditutup semula berfungsi dengan baik) di permukaan yang rata dan padat. Tumbuk ayam dengan kuat dengan bahagian halus palu daging hingga ketebalan 1/2 inci. Perasakan ayam dengan garam dan lada.

ü  Langkah 3

Pukul telur dalam mangkuk cetek dan ketepikan.

ü Langkah 4

Campurkan serbuk roti dan 1/2 cawan keju Parmesan dalam mangkuk yang terpisah, sisihkan.

ü Langkah 5

Letakkan tepung ke dalam ayak atau saringan; taburkan ke atas dada ayam, ratakan pada kedua-dua belah pihak.

ü Langkah 6

Celupkan dada ayam bersalut tepung ke dalam telur yang dipukul. Pindahkan dada ayam ke campuran serbuk roti, tekan remah ke kedua sisi. Ulangi untuk setiap bahagian dada ayam. Ketepikan dada ayam tepung roti selama lebih kurang 15 minit.

ü Langkah 7

Panaskan 1 cawan minyak zaitun dalam kuali besar dengan api sederhana-tinggi sehingga mula berkilau. Masak ayam hingga keemasan, kira-kira 2 minit di setiap sisi. Ayam akan selesai memasak di dalam ketuhar.

ü Langkah 8

Masukkan ayam ke dalam pinggan penaik dan tutup setiap payudara dengan kira-kira 1/3 cawan sos tomato. Lapisi setiap dada ayam dengan jumlah keju mozzarella, kemangi segar, dan keju provolone. Taburkan 1 hingga 2 sudu besar keju Parmesan di atas dan gerimis dengan 1 sudu minyak zaitun.

ü Langkah 9

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga keju keperangan dan berbuih, dan dada ayam tidak lagi berwarna merah jambu di tengahnya, 15 hingga 20 minit. Termometer baca segera yang dimasukkan ke tengah hendaklah membaca sekurang-kurangnya 165 darjah F (74 darjah C).

_____________________________________________________________________

Nota untuk Masakan:

Gunakan sos tomato yang berkualiti tinggi untuk hasil akhir yang lebih baik. Anda boleh menggantikan pesto atau herba Itali kering pilihan anda dengan selasih, atau menghilangkannya sepenuhnya. Sekiranya menggunakan mozzarella segar, potong menjadi kiub dan bukannya mencincangnya.

____________________________________________________________________

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

471 kalori; protein 42.1g; karbohidrat 24.8gm; lemak 24.9gm; kolesterol 186.7mg; natrium 840.3mg.

BUKTI KEHADIRAN:



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BBN3402Satu2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

 PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER IKMAL 197345 Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Pada hari ini saya ingin berkongsi kepada semu...